Tapu, araziye ait belirli bir parçaya ya da arazi üzerine inşa edilen bağımsız bir bölüme ait maliki gösterir.
Tapu, araziye ait belirli bir parçaya ya da arazi üzerine inşa edilen bağımsız bir bölüme ait maliki gösterir. Tapu sicil müdürlüğü tarafından verilen tapu, aksi kanıtlanana kadar geçerliliğini koruyan resmi bir belgedir. Bu belge, halk tarafından “tapu senedi” olarak da isimlendirilebilir.
Üç çeşit tapudan bahsetmek mümkündür
1- Kat Mülkiyetli Tapu
Kat mülkiyeti, mülk sahibine ait inşaatı tamamlanan bir binanın; mahzen, kat, mağaza ya da depo gibi kullanıma elverişli alanlar üzerinde kurulan ve ortak yerler ile bağlantılı bir özel mülkiyet hakkıdır. Kat mülkiyetli tapu ise inşaatı tamamlanan bir binadaki her bölümün hak sahiplerinin üzerine tek tek kayıt edilmesi ile oluşan tapudur.
2- Kat İrtifaklı Tapu
İnşaat aşamasında ya da inşaatı henüz başlamamış olan binalarda kat irtifakı kurulur. İnşaat aşamasına gelen arsa Tapu Sicil Müdürlüğü’ne kaydedilir. Kat irtifakı tapusu ile hak sahiplerine ait arsa payları belirlenir. Kat irtifaklı tapu belgelerinde binada yer alan kapı numaraları ve bu numaraların kimlere ait olduğu belirlidir. Yani, hak sahiplerine ait alanlar resmi olarak belirlenmiş olur.
3- Hisseli Tapu
Bir mal üzerinde payı bulunan hissedarların sayısını ve isimlerini belirten resmi belgeye verilen isimdir. Gayrimenkulün üzerinde herkesin aynı oranlarda payı bulunur. Oturulacak olan yerlere dair ayrımı bölüştürme işlemi ile hissedarlar kendileri yapar.
Peki, tapu nasıl alınır? Sürece dair detaylara birlikte bakalım.
Tapu işlemlerinin gerçekleşeceği günden önce yapmanız gerekenler:
Tapu günü geldiğinde yapmanız gerekenler:
Tapu işlemleri bittikten sonraki süreçte yapılacaklar ise şunlardır:
Tapu için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Ev, arsa, iş yeri ve arazi gibi taşınmazların devri için bazı evrakların Tapu Müdürlükleri’ne sunulması gerekir. Sunulması gereken evraklar şunlardır:
Tapu işlemleri için öncelikle Tapu Müdürlüğü’nden randevu alınması gerekiyor. Randevu için ALO 181 hattını arayabilir veya randevu.tkgm.gov.tr adresini kullanabilirsiniz. Unutmayın, randevu almaz veya randevu aldığınız saatte Tapu Müdürlüğü’nde olmazsanız, işlemlerinizi yapamazsınız.
Almış olduğunuz randevu saatinde ilgili birime gitmeniz ve tapu işlemi yaptırmak istediğinizi belirtmeniz yeterlidir. Görevli memur, evrakları sizden alacak ve işlemlere başlayacaktır. İşlemlerin tamamlanması için burada belirlenen tapu harcının ve tapu masrafının ödenmesi gerekiyor. Ödeme ve diğer işlemlerin tamamlanması için aynı gün içinde, farklı bir saatte tekrar gelmeniz istenir.
Harcın, tapu masrafının ve diğer para işlerinin tamamlanmasının ardından tekrardan Tapu Müdürlüğü’ne gidilir. Gerekli evraklara imzalar atılır ve işlem tamamlanır. Bu aşamadan sonra tapunuz size telim edilecektir.
Tapu Harcı Nasıl Belirlenir?
Tapu harcı, satış bedelinin %4’ü kadardır. Satış bedeli, ne kadar gösterilmiş ise o bedel üzerinden hesaplanır. Örneğin; satış bedelin 500.000 TL olarak gösterildiğini varsayalım. Bu rakamın %4’ü (yüzde dördü) hesaplanır.
Tapu harcı ile bilinmesi gereken önemli bir husus var. Bazen harcın düşük olması için satış bedeli düşük gösterilebiliyor. Burada gösterilecek rakamın, belediye tarafından belirlenen rayiç bedelinden düşük olamaz. Emlak vergisi yoktur belgesi ile ilgili taşınmazın rayiç bedeli de öğrenilir.
Tapu Harcını Kim Öder?
Tapu harcı, ilgili mevzuata göre alıcı ve satıcı tarafından ödenir. Alıcı %2’lik bölümü, satıcı da aynı oranda olan %2’lik bölümü öder. Ancak ülkemizdeki uygulamalar biraz daha farklıdır. Alıcı ile satıcı arasındaki anlaşmaya göre harcı kimin ödeyeceği belirlenir. Satış bedeli belirlenirken, harcın nasıl ödeneceği konusu da karara bağlanır.
Tapu Harcı Nereye Ödenir?
Tapu harcı, farklı noktalara ödenebilir. Buradaki ilk seçenek, anlaşmalı bankalardır. Anlaşmalı bankaların herhangi birisine gidilerek harcı ödeyebilirsiniz. Bir diğer seçenek ise taşınmazın satışının yapıldığı yerdeki Vergi Dairesi’dir. Vergi Dairesi’ne giderek tapu harcı ödemek istediğinizi belirtmeniz yeterlidir. Son olarak da internet bankacılığı veya anlaşmalı bankaların ATM’si üzerinden ödeme yapılabilir.
Bu proje 113 defa incelenmiştir.
PaylaşınEmlakçı
"Düşlediğiniz yaşam alanlarına sahip olmanın doğru ve güvenilir adresi Emlakçı'dır."
Emlakçı 2022. Tüm Hakları Saklıdır.
designed by carin